Quartier français
TWEEDE graad
(aso)

Ook in de tweede graad bestaat Quartier français uit een leerwerkboek (Livre de l’élève) en 3 magazines Le mag’.

  • Authentieke artikels over het reilen en zeilen binnen de Franstalige wereld
  • Een oefendossier in het leerwerkboek (Livret): zowel receptieve als productieve opdrachten

  • Le mag’ numérique: op het digitaal
    platform ook extra artikels, interessante links naar websites, clips, spots ...


Structuur en houvast

  • Duidelijke aanduiding van de les en de lestitel
  • Paginanummering in cijfers en letters, hoofdstuk, les en lestitel
  • De pictogrammen in de linkermarge geven de vaardigheden aan: luisteren, lezen, spreken, gesprek of schrijven

Leren leren

  • Groene kaders/achtergrond bieden houvast: onthoudkaders of studiekaders en oefenkansen
  • Blauwe tips en weetjes, gele ‘outilkaders’ (hulp-middelen bij een productie-oefening), beige cultuurkaders

Vanuit Le Pass wordt in elk hoofdstuk verwezen naar het remediëringspakket Labo. Hier vind je oefeningen op typische struikelblokken van de eerste graad of ligt de focus op reeds behandelde grammaticale items van de tweede graad. De leerlingen krijgen in Labo de kans om op eigen tempo te remediëren. Deze rubriek kan individueel of klassikaal behandeld worden en is makkelijk te herkennen aan de blauwpaarse achtergrond. Leerlingen die blijven twijfelen en fouten maken, vinden een extra remediëringspakket op de website.

Labo

In deze cultuurrubriek leren leerlingen Frankrijk en haar cultuur op een heel nieuwe manier kennen. Ze maken onder andere kennis met Franse strips, grote dichters, typisch Franse culinaire specialiteiten en ontdekken verschillen en gelijkenissen tussen onze cultuur en de Franse.

Empreinte

Wie de actieve woordenschat van zijn/haar leerlingen nog wil verrijken, kan terecht in Mots de passe. Het betreft een uitbreiding op de woordenschat en lexicale velden van de rubriek Le Pass.

Mots de passe

Een Piste eindigt met een geïntegreerde taaltaak. Je herkent deze aan de oranje achtergrond. Elke Mission doet beroep op de behandelde lexicale en grammaticale kennis van de Piste. De leerlingen werken individueel of in groep om tot een afgewerkt product te komen.

Mission

In Le mag’ wordt een uitgebreid pakket aan leesmateriaal aangeboden. Alle tekstsoorten komen aan bod en de behandelde thema’s sluiten nauw aan bij de leefwereld van de leerling. De receptieve en productieve verwerkingsopdrachten staan in het leerwerkboek (Livret). Daarnaast biedt het magazine de leerkracht ook extra di erentiatiemogelijkheden en evaluatiemateriaal.

Le mag’
Online

De opbouw van het onlinepakket is quasi identiek aan de eerste graad. Klik op onderstaande button en bekijk de onderste slide.

Le mag’ heeft ook een digitale tegenhanger: Le mag’ numérique. Hier vind je extra teksten (met voorleesfunctie, aanpasbaar lettertype en oefeningen) maar eveneens extra audio(visueel) materiaal. De teksten zijn bovendien onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden en je kan ze makkelijk afdrukken.